Radio Megaton

20. Listopad 2020.
Flash Player is missing from your browser
Ponedjeljak, 04 Ožujak 2019

U Sračincu održana konferencija "Mind the Gap"

Nekako je neobično zvučala i sama najava ove konferencije, nismo baš navikli da se ovakav događaj održava u malim sredinama. No, upravo je ta činjenica potaknula organizatoricu, Mateju Križnjak, da u svojem Sračincu organizira prvu konferenciju Mind the Gap. Naišla je na bezrezervnu podršku Općine Sračinec i mnogobrojnih sponzora i ono što je dosta dugo tinjalo kao ideja, postalo je stvarnost. Pedesetak gledatelja, pretežno studenata, moglo je na četverosatnoj konferenciji uživati u predavanjima izuzetnih ljudi, čuti njihove priče i inspirirati se za svoje osobne pothvate. konferenciju je otvorio Krunoslav Lukačić, zamjenik načelnika Općine Sračinec.

Prvi je govorio Franjo Ridjan popularni TV i radijski voditelj, čovjek koji je deset sati čekao naše nogometaše na Trgu bana Jelaćića u Zagrebu, na povratku iz Rusije. Govorio je o svojim skromnim počecima, o ljubavi prema folkloru i preziru koji ima prema društvenim mrežama. Dao je neke vrlo korisne savjete mladima i potakao ih na razmišljanje o pronalasku strasti u onom što rade.

Nakon njega, govorio je Ivica Kruhek, poduzetnik, programer, direktor jedne od najjačih kompanija za izradu web commerce rješenja u Hrvatskoj - Marker d.o.o. I on se sjetio svojih početaka, vremena kada je učio programirati bez računala, "u bilježnicu". Iznio je svoja iskustva oko pokretanja posla, o tome kako birati suradnike i kako biti najjeftiniji nije uvijek dobra poslovna odluka.

Rok Starič, treći govornik konferencije Mind the Gap, dolazi iz Slovenije, a najpoznatiji je kao osnivač branda Rok's Nut Butter. Njegova poslovna ideja o proizvodnji maslaca od kikirikija krenula je doslovno - od šake kikirikija. Nakon što je odučio smršaviti kroz odlaske u teretanu i promjenu prehrane, shvatio je da se u Sloveniji, a i šire, ne može nabaviti kvalitetni maslac od kikirikija. Zbog toga ga je odlučio proizvesti sam, u kuhinji svoje majke, bakinim mikserom koji je potrgao. Sve nakon toga je priča o uspjehu, njegov se kikiriki maslac danas prodaje u Hoferu, Lidlu, a širi se i na tržišta izvan Slovenije.

Nakon njega, govorila je najmlađa predavačica, studentica FER-a Kaja Pavlinić. Njena priča nalikuje na mnogobrojne priče mladih ljudi, s jednom razlikom - njenim velikim angažmanom na mnogobrojnim projektima, radionicama, konferencijama. Kaja je mlada žena o kojoj ćemo zasigurno puno čuti u idućim godinama.

Peti govornik konferencije bio je Teo Petričević iz Čakovca. Sam za sebe i svoju ekipu kaže da su "punk poduzetnici". Potekao je iz punk miljea, promijenio desetke poslova, ali uvijek sa jednim zajedničkim nazivnikom - društvenim poduzetništvom. Pokretač je mnogobrojnih društvenih organizacija, udruga, zadruga… Njegova poruka mladima na predavanju mogla bi se svesti na ovo: nemojte raditi nešto što ne volite, samo zbog novca. Pronađite ono za što osjećate strast, budite uporni i rezultat neće izostati.

Kraj konferencije obilježili su nastupi Filipa i Ane Ude koji su predstavili svoju životnu priču. Filip je svima poznat kao vrhunski gimnastičar, a manje je poznata njegova priča o počecima na potrganim spravama, u sportu za koji nema razumijevanja. Možemo reći da je upravo njegov sportski uspjeh zaslužan za porast interesa za gimnastiku u Hrvatskoj.

Na konferenciji su svoje aktivnosti predstavili i Pučko otvoreno učilište Varaždin, Tehnološki park Varaždin, Akademija regionalnog razvoja i fondova EU te Kub ormoških študentov.

Vjerujemo da će uspjeh ove konferencije zadržati entuzijazam prisutan kod prvog njenog izdanja i nadamo se još boljoj i uspješnijoj konferenciji Mind the Gap 2020.

Cijela je konferencija prenošena uživo, YouTube stream je ovdje:

https://www.youtube.com/channel/UCZBwlNGedqfR_oyyjQrP4Pg