Radio Megaton

23. Ožujak 2019.
Flash Player is missing from your browser
Srijeda, 13 Lipanj 2018

Batinić na poslovnim susretima u Horvatskom:"Cilj je sinergija gospodarstva i politike!"

Budući da je provedba gospodarskih aktivnosti u fokusu razvoja ivanečkoga kraja i jedan od prioriteta gradske vlasti, već je uobičajena praksa da obilježavanje Dana grada Ivanca počinje organizacijom gospodarskih manifestacija. U hotelu Orion u Horvatskom poslovni su skupovi počeli „Regionalnim danom EU fondova“ koji prvi put u Hrvatskoj i to upravo s terorija Grada Ivanca organizira Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU. Kako je istaknuo Velimir Žunac, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja, upravo su EU fondovi prilika za brži i kvalitetniji napredak lokalne zajednice, te prilika da se izgradi ono što samo s lokalnim ili čak državnim proračunom ne bi bilo moguće poput društveno korisnih objekata, vrtića, ali i komunalne infrastrukture. „Da u Hrvatskoj nema spremnih projekata za EU fondove je čista floskula“- naglasio je Žunac navodeći podatak kako je 3 do 10 puta više iskazanog interesa kroz predane projekte nego što ima raspoloživih sredstava.

Gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić je istaknuo kako ovakva događanja imaju pozitivan odjek među gospodarstvenicima, a što je potvrdila činjenica da je predviđeni prostor za održavanje radionica bio ispunjen do posljednjeg mjesta. „-U gradu Ivancu smo s ovakvim događanjima krenuli još 2009. godine organiziranjem Gospodarskog sajma upravo s ciljem otvaranja poslovnih mogućnosti domicilnim gospodarstvenicima i gospodarstvenicima sa sjevera Hrvatske. Organizirali smo i panel rasprave, te određena tematska događanja kako bi poduzetnici mogli progovoriti o njihovim interesima i ciljevima, ali i uputiti upite kako lokalnoj i regionalnoj tako i nacionalnoj politici, a sve u cilju stvaranja sinergije politike i gospodarstva.“ – izjavio je ivanečki gradonačelnik. U kontekstu korištenja sredstava iz EU fondova, Grad Ivanec polučio je zapažene rezultate: “- Grad Ivanec je ostvario potpore i od strane Ministarstva regionalnog razvoja i od strane Ministarstva poljoprivrede, ali i od drugih ministarstava koje produciraju europski novac. Krećemo dalje, pripremamo nove projekte, sve sa ciljem razvoja lokalne sredine, pa jednako tako i regije.“

Vladimir Nišević, glavni urednik Poslovnog dnevnika koji je za Ministarstvo regionalnog razvoja organizirao „Regionalne dane EU fondova“ istaknuo je kako je glavna tema panel diskusije "Kako poboljšati tržište rada u RH uz pomoć EU fondova", a raspravljalo se i o operativnim i tehničkim pojedinostima vezanim uz postupke dodjeljivanja sredstava iz EU fondova, te o mogućnostima financiranja projekata za poduzetnike i turističke projekte. Ujedno u sklopu ovih poslovnih skupova održali su se i „Poslovni susreti Ivanec 2018.“ s prezentacijom mogućnosti ulaganja u Industrijsku zonu Ivanec.