Radio Megaton

23. Ožujak 2019.
Flash Player is missing from your browser
Srijeda, 13 Lipanj 2018

Županijski HNS zalaže se za cjelodnevni boravak djece u školama

Županijska organizacija HNS-a Varaždinske županije održala je konferenciju za novinare na kojoj je tema bila obrazovanje u Varaždinskoj županiji o čemu su govorili gradonačelnik Grada Lepoglave i zamjenik predsjednika županijske organizacije HNS-a Marijan Škvarić i iz odbora za znanost i obrazovanje HNS-a Igor Klopotan. Naime, oni su govorili o projektima vezanim uz obrazovanje u Varaždinskoj županiji, a istaknuli su kako je cilj da se već od jeseni realizira cjelodnevni boravak u osnovnim školama na području Varaždinske županije.

Na početku je gradonačelnik Lepoglave Škvarić pojasnio kako Grad Lepoglava iznimna sredstva ulaže u obrazovanje. Prisutne je podsjetio kako obnaša četvrti mandat gradonačelnika, a u tom periodu puno je uloženo u obrazovanje. Istaknuo je kako je 2004. godine Lepoglava kao prva škola u Varaždinskoj županiji uvela jednosmjensku nastavu. Čestitao je učenicima na uspjesima, a istaknuo je kako ih Grad Lepoglava prati na putu njihovog uspjeha. „Čak 170 poklona dali smo djeci jer potičemo izvrsnost na način da djeca koja su se plasirala na županijska i državna natjecanja budu nagrađena. Tako smo za dane škole i to u jednoj osnovnoj i tri područne škole podijelili poklone tim učenicima. Dobili su zahvalnicu i poklon u vrijednosti od sto kuna, no dobili su i novčana sredstva kako učenici tako i njihovi mentori, pod uvjetom da su osvojili jedno od prva tri mjesta na županijskim ili državnim natjecanjima.“ – rekao je gradonačelnik Škvarić i dodao kako više od 10 godina Grad financira izvannastavne aktivnosti učenika, a tu je istaknuo kako sve škole imaju školske zadruge gdje uče o lepoglavskoj kulturi, tradiciji i baštini. „Razvoj društva, države, gradova i općina temelji se svakako na obrazovanju“, na kraju je zaključio je Škvarić.

Što se tiče cjelodnevnog boravka, s obzirom da je osnivač škola Varaždinska županija, predstavnici županijskog HNS-a zahtijevaju da troškove cjelodnevnog boravka u školama snosi županija, a ne jedinice lokalne samouprave, kako je predloženo. No, najavili su kako će jedinice lokalne samouprave financirati obrok djece koja će taj boravak koristiti. Radi se o iznosu od 300 do 350 kuna koje bi roditelji sami trebali pokrivati. Međutim, mnogi roditelji financijski ne mogu osigurati ta sredstva, stoga će jedinice lokalne samouprave financirati 50% troškova. „Pozivamo Županiju da hitno sazove sastanak svih gradonačelnika, načelnika i ravnatelja škola pa da svi zajedno i javno, bez dosadašnjih skrivanja, pripremimo program kako bi od 9. mjeseca djeca imala cjelodnevni boravak u školama“ – na kraju je zaključio gradonačelnik Lepoglave i potpredsjednik županijskog HNS-a Marijan Škvarić.