Radio Megaton

18. Veljača 2019.
Flash Player is missing from your browser
Srijeda, 14 Veljača 2018

Održan Fašnik v Svibovcu

Snijeg je mnoge iznenadio nakon tople zime prošlih mjeseci, ali niti malo nije omeo organizatore još jednog Fašnika v Svibovcu. Ova se manifestacija redovito održava već niz desetljeća, uvijek na pokladni utorak, posljednji dan prije Korizme.

Tradicija je nastavljena na istom mjestu i sa sličnim rasporedom kao prošlih godina. Prva su se svojim igrokazima i šalama predstavila djeca iz Područne škole Svibovec Podravski koja djeluje u sklopu Osnovne škole Sračinec. Nakon njih selom je prošla "svadbena" povorka koja se uputila po "mladu" s kojom se uskoro vratila na glavnu pozornicu, gdje je održan središnji dio fašničke zabave - Svibovska svadba. Malo drugačiji, mogli bismo reći "dugini mladenci" obećali su si vječnu ljubav i vjernost, a voditelji su se mogli posvetiti zbijanju šala na račun političara i lokalnih "majstora" koji su u protekloj godini zaslužili da budu spomenuti. U veselom raspoloženju otkriven je i "spomenik" vepra, kao pandan "prasice" u Sračincu, na fašniku se pojavio i "Todorić" sa svojim odvjetnikom, a bili su tu i dečki iz Života na vagi. Sve u svemu, smijeha i dobrog raspoloženja nije nedostajalo. Predstavili su se i Petranski kurenti.

Dugogodišnju tradiciju ove vesele manifestacije ponovni su uspješno održali članovi Udruge za očuvanje starih običaja Črepičar i Mjesni odbor Svibovec Podravski.